Poetsinstructies

Minimaal tweemaal per dag twee minuten tandenpoetsen hoort gewoon bij je dagelijkse routine zeker als je een beugel draagt. Met een vaste beugel ben je zelfs 5 minuten bezig om hem helemaal mooi schoon te krijgen.

Het is ook verstandig om op je eten te letten. Zoet en kleverig eten is heel gevaarlijk voor je tanden zeker als je een beugel draagt. Tanden met een beugel kunnen ook niet zo goed tegen frisdrank.

Het geeft niet als je het in het begin lastig vindt om met de beugel te poetsen. Een paar simpele tips op deze pagina en gewoon heel veel poetsen maken het al snel eenvoudig.

De vaste beugel

Hoe houd ik deze beugel schoon?

Als je slotjes krijgt, zullen wij je goed uitleggen hoe je moet poetsen. Slotjes houden namelijk veel meer vuil en etensresten vast dan andere beugels, en daarom is het nodig dat je extra goed poetst. Gebruik bij voorkeur een zachte tandenborstel.

Poets minimaal drie keer per dag je tanden, beugel en tandvlees met fluoride tandpasta:

  • ‘s morgens na het eten: 5 minuten
  • ‘s avonds na het avondeten: 2 minuten
  • ‘s avonds voor het naar bed gaan: 5 minuten

Houd bij het poetsen altijd een vaste volgorde aan. Zo kan je niets vergeten:

Buitenkant

  • Houd een vaste volgorde aan: tandvlees (a), bovenkant slotjes (b), onderkant slotjes (c), voorkant slotjes (d)
  • Zet je tandenborstel schuin op je gebit
  • Poets ook je tandvlees mee!
  • Zorg dat je goed tussen de slotjes poetst

Tussen de slotjes

ragertje

  • Ragertjes zijn super handig om tussen de draad te poetsen.
  • Ga met een ragertje alle plekjes tussen de draad af.
  • Gebruik geen tandpasta op het ragertje Gebruik een ragertje om bij de lastige plekjes te komen.
  • Er zijn veel verschillende maten ragers gebruik de maat die door de orthodontist is aanbevolen.

Binnenkant gebit

  • Houd een vaste volgorde aan: binnenkant tanden en kiezen boven (a&b), binnenkant tanden en kiezen onder (c&d), kauwvlakken (e)
  • Zet je tandenborstel schuin op je gebit
  • Poets ook je tandvlees mee!
  • Maak korte bewegingen
  • Druk niet te hard
  • Zet je tandenborstel haaks achter je ondertanden

Spoelen

De losse beugel

Het is belangrijk dat je de beugel minimaal tweemaal per dag schoonmaakt. Op de beugel zitten namelijk dezelfde bacteriën en tandplak die ook op je tanden zitten. Als je de viezigheid niet goed verwijdert, gaat je beugel heel erg stinken en er vies uitzien. Je kunt de beugel het beste schoonmaken onder de lauwe kraan met afwasmiddel of handzeep. Gebruik hiervoor een harde borstel, bijv. een kunstgebittenborstel maar een afwas borstel kan ook. Daarna  goed afspoelen, dan proef je echt geen zeep meer. Vergeet ook niet het bewaardoosje af en toe schoon te maken.

De vaatwasser is geen vriend van losse beugels door de hitte kan de beugel krom trekken waardoor hij niet meet past.

De draadspalk

De draadspalk

Het voordeel van de draadspalk is dat hij altijd in zit en op die manier de tanden op hun plek houd. Dit is ook gelijk het nadeel van het spalkje. Hij zit namelijk in de weg als je gaat flossen. Stokeren gaat meestal wel. Alleen zit bij een jong gebit het tandvlees zo strak tegen de tanden aan dat de stoker nauwelijks onder de spalk door past. Forceer een stokertje dan niet, dit kan het tandvlees beschadigen en zelfs voor altijd naar beneden duwen zodat er een zwarte driehoek tussen de tanden achterblijft. Je kan wel altijd super floss gebruiken dit is een flossdraad met een hard stukje er aan deze draad kun je gemakkelijk tussen de tanden door steken onder de spalk door. Op die manier kun je plek voor plek langs je spalkje flossen.

Poets ook de spalk met de tanden borstel hij zal er niet door beschadigen of slijten.

Waarom goed poetsen?

Door goed te poetsen verwijder je tandplak: een witte of gele aanslag op je tanden. Tandplak bestaat voor het grootste deel uit bacteriën die etensresten omzetten in zuren. Deze zuren kunnen je tandglazuur en tanden aantasten. Dit kan zorgen voor gaatjes in je gebit.

Gezonde tanden en tandvlees

Het tandvlees is mooi roze en bloed niet tijdens het poetsen of stokeren. Er zit geen tandplaque op de tanden.

Ontstoken tandvlees

Tandplak ontstaat sneller op delen die moeilijk te poetsen zijn, zoals op of achter de ondertanden en op de overgang van de tanden naar het tandvlees. Als tandplak lang blijft zitten kan het tandvlees gaan ontsteken. Ontstoken tandvlees is rood, een beetje opgezwollen en gaat snel bloeden tijdens het poetsen. Wanneer de ontsteking te lang blijft zitten, kan ook het bot rond de tanden aangetast worden.

Witte vlekken

Witte vlekken beugelWanneer je een vastebeugel draagt, kan er gemakkelijk tandplak blijven zitten rondom je brackets. Als de plak daar niet goed wordt weggepoetst, kan het tandglazuur aangetast worden of zelfs helemaal verdwijnen. Pas wanneer de beugel eruit wordt gehaald, is het aangetaste glazuur echt goed te zien. Er zijn dan witte vlekken rondom de plekken een bracket heeft gezeten. Witte vlekken zijn poreuze plekken in de tand, het zijn nog net geen echte gaatjes. De witte vlekken zelf zijn heel moeilijk te herstellen.