Op welke leeftijd kun het het beste met een beugel beginnen?
Als het leuk is om een beugel te dragen en als er nog flink wat groei en gebitsontwikkeing voor de boeg is. Dat is meestal in groep 7 a 8 van de basisschool.
Jonger starten heeft meestal niet veel zin.

In een klein aantal gevallen is het beter om jonger te starten. Die worden hieronder opgesomd:

  • Bij schisis, om de bovenkaak in model te brengen voor de kaakchirurgische ingreep,
  • Bij een enorme overbeet waarbij het gevaar groot is dat de boventanden beschadigd raken door ongelukjes,
  • Als het gebit zo scheef staat dat het kind er mee gepest wordt,
  • Als de ondertanden voor de boventanden komen te staan,
  • Als de bovenkaak zo smal is dat de onderkaak er niet meer recht in kan bijten en scheef naar links of rechts gaat staan.

Moet het gebit uitgewisseld zijn om te beginnen met een beugel?
Nee, dat hoeft helemaal niet. Bij veel correcties is groei nodig van het gezicht. En soms is het wisselen pas klaar, als die groei al grotendeels achter de rug is. In dat geval zou het jammer zijn om pas na het wisselen te starten met de behandeling. Want dan zijn de mogelijkheden die de groei normaal biedt niet meer te gebruiken. Als een latere start in een bepaald geval handiger is, zal de orthodontist dat wel vertellen.
De orthodontist ziet liever tien kinderen te jong op een eerste consult dan één te oud, want ouder worden ze vanzelf maar jonger niet meer.

Mag je een vaste beugel poetsen met een elektrische tandenborstel?
Ja, dat is geen enkel probleem. Elektrisch poetsen met de moderne elektrische tandenborstels blijkt veilig en effectief. Het is eigenlijk effectiever dan poetsen met een gewone tandenborstel. Er moet wel op gelet worden dat alle tanden en kiezen van alle kanten goed gepoetst worden. Dit geldt voor beide soorten tandenborstels: elektrisch of gewoon. Je hoeft niet bang te zijn dat je de brackets/slotjes van de tanden af poetst.

Is fluoride belangrijk?
Ja, fluoride (vaak ten onrechte ‘fluor’ genoemd) is een belangrijke stof voor het sterk houden van het glazuur van het gebit. Het beschermt het glazuur tegen de zuuraanvallen van de bacteriën in de tandplaque bij het snoepen. De bacteriën eten suikers en scheiden melkzuur af. Dit melkzuur onttrekt kalk (calcium) aan het glazuur. Zo ontstaan gaatjes. Poetsen met een fluoride-tandpasta is erg verstandig. Daarnaast is het ook verstandig om aanvullend te spoelen met een fluoride-spoelmiddel (zoals ACT). Dit is met name belangrijk, wanneer het moeite kost om voldoende goed te poetsen. Het Ivoren kruis heeft een folder over fluoride gemaakt en die kunt u downloaden. Alle folders van het Ivoren Kruis vindt u hier.

Wat is tanderosie?
Tanderosie is de aantasting van het tandglazuur door de inwerking van zuren. Gaatjes ontstaan door de combinatie van suikers en bacteriën, maar tanderosie kan in een schoon gebit ontstaan door de directe inwerking van zuren uit het voedsel of uit frisdranken. Deze zuren lossen een klein laagje van het glazuur op. Wees dus voorzichtig met zure dranken, zoals vruchtensap of icetea. Geef het speeksel kans om de aantasting door zuren te herstellen door een uur na het drinken van zure dranken NIET de tanden te poetsen. Dit klinkt gek, maar het poetsen verwijdert anders het door zuren zacht gemaakte laagje glazuur voorgoed. Het speeksel zal anders door de aanvoer van kalk (calcium) het glazuur proberen te herstellen. De achterkant van de boven-tanden is de meest gevaarlijke plek, omdat daar de tong het zachte verweekte laagje er al af schraapt, voordat het speeksel in staat is om het glazuur te herstellen.

Moet een buitenboordbeugel ook overdag gedragen worden?
In onze praktijk wordt een buitenboordbeugel zelden gebruikt. En als het echt niet anders kan dan laten we in onze praktijk buitenboord-beugels meestal 12 uren per etmaal dragen. Dat komt er op neer dat de buitenboord-beugel na het avondeten in moet en daarna gedurende de hele nacht gedragen moet worden. Daarbij nog soms nog 2 uren in de middag, bijvoorbeeld onder het huiswerk maken.

Wanneer ben je te oud voor een beugel?
Als het gebit niet meer stevig genoeg in het tandvlees staat om het nog zonder schade te kunnen veranderen. Of als er niet genoeg tanden en kiezen meer over zijn om er nog wat van te maken. Onze oudste patiënten zijn in de zeventig en heel gemotiveerd. Dus alleen in jaren is het niet uit te drukken. Iemand van 20 jaar vindt zichzelf soms al ‘te oud’. Terwijl iemand van 35 jaar vooruit kijkt en de volgende 35 jaar toch nog een recht gebit wil hebben.

Is alles met een beugel te verhelpen?
Nee. Er kan heel wat, maar de mogelijkheden zijn beperkt door de kwaliteit van het gebit, door de groei als die er nog is, door het groeipatroon, enzovoort. Verder is de medewerking van groot belang.

Wordt het gebit helemaal perfect door een beugel?
Nee, niets is perfect en ook geen enkel gebit is perfect. Na de start van de behandeling, als het gebit nog aardig scheef is, gaan de vorderingen het snelst. Hoe rechter het gebit wordt, hoe kleiner de veranderingen worden. Aan het eind van de behandeling wordt het steeds moeilijker om het nog rechter te krijgen. Dit is een bekende wetmatigheid, van de verminderende meeropbrengst. Op een gegeven moment is de optimale situatie bereikt en wordt er toegewerkt naar spalkjes om het resultaat te stabiliseren.